fbpx
  • test

För att du ska få en lång livslängd på din husbils batteri så är det vikigt att du ser över det och håller spänningen uppe. Ett batteris grundkonstruktion har länge varit densamma men dagens batterier har bättre materialval och klarar dessutom flera laddningscykler. Känner du att du vill ha några råd kring batterier för husbilar, så får du gärna kontakta oss.

Husbilens batterityp

Som husbilsägare kan du stöta på olika typer av batterier. Dels startbatterier och dels AGM batterier samt Gel-batterier. Startbatterier är till för att skapa hög ström under kort tid vilket just behövs vid motorstart. Medan AGM och gel batterier är så kallade bodelsbatterier. Ekonomi och användning avgör vilken typ av batteri du behöver till din husbil.

Husbilens batteri – Vad behöver du?

Ett syrabatteri behöver vara stående medan AGM eller gel batterier klarar av att vändas. AGM och Gel batterier är mer stöttåliga, vilket är fördelaktigt på ojämna vägar. Om du inte väljer att köpa ett AGM eller Gel batteri som bodelsbatteri utan istället väljer ett syrabatteri så rekommenderar vi att du väljer ett fritids/marinbatteri till din husbil. Ett fritidsbatteri klarar att generera ström under längre tid och klarar urladdningar bättre än vad ett startbatteri gör.

Batteriladdaren är avgörande för batteriets livslängd

Du ska bara använda moderna flerstegsladdare. Dessa laddar nämligen efter batteriets aktuella status. Laddaren behöver ge rätt spänning. Så skaffa en elektronisk laddare med avkänning. Så hur mycket du utnyttjar batteriet och antalet cykler avgör sedan livslängden på ditt batteri till husbilen.

Batteri och vinterförvaring

Ett urladdat batteri fryser vid minus sju Celsius medan ett fulladdat batteri fryser först vid minus 67 Celsius. Så rekommendationen är att ha batteriet fulladdat men du behöver inte ta in det inomhus. Ett batteri självurladdas snabbare vid varmare temperatur.

Koppla bort allt som förbrukar ström på husbilen när det inte används och ladda sedan batteriet var 6-8 vecka i ca tre dagar.