Måndag-Torsdag 10.00-17.00
Fredag 10.00-16.00
Lördag Sommarstängt
Söndag Sommarstängt

Öppettider

Vardagar: 10-17
Lördagar: 10-14


Välkommen!
 

 

Tips för husbilssemestern

Funderar du på att hyra en husbil och ge dig ut på de svenska vägarna i sommar? I denna artikel får du en del information, råd och tips som kan ge dig en trevligare resa.

Husbilen - Det populära semesterfordonet

Mer och mer upptäcker charmen med husbilen. 2012 var antalet husbilsägare i Sverige uppe på 50 000, med 50 nya medlemmar varje vecka som anslöt sig till intresseföreningen Husbilsklubben. Detta är tydliga indikationer på husbilens popularitet hos den svenska befolkningen, och hur den passar våra nyfikna, rastlösa semestervanor. Om, efter att ha prövat på husbilssemester, du har fastnat i den unika upplevelsen finns möjligheten att investera i din egen, eller helt enkelt upprepa den och hyra igen.

Hyr husbil för din semester

Nu när våren är här och sommaren närmar sig med stormsteg är det snart högsäsong för de som tänker bege sig ut i landet med husbil. Om man väntar för länge med att hyra en husbil löper man risken att det blir svårt att hitta någon, då de erfarna semestrarna planerar och förbereder sina resor tidigt under året. För de som inte vill förlita sig på turen att någon sent avbokar sin hyrning är det därför tillrådligt att vara ute i god tid. Det är också fullt möjligt att pröva på husbilslivet utanför Julis högsäsong, då antingen på våren eller hösten, för en mycket billigare penning. Det är lite mer stillsamt på vägarna utanför högsäsong, och man kan lugnt och fridfullt åka på fiskeresa, besöka sevärdheter och dylikt. Om man skulle våga sig på en vintersemester med husbil kan man hyra för så lågt som halva priset, jämfört med högsäsong.

Försäkring & utrustning

Det som ingår i en hyrning av husbil varierar mellan de olika uthyrarna, men det är vanligt att 150-200 mils körning ingår i priset. Dessutom finns ofta annan viktigare utrustning tillgänglig att hyra vid sidan av. Husbilen uthyrs även försäkrad med en självrisk på runt 4000:-. Så om något olyckligt skulle inträffa under semestern faller det under försäkringen, och ibland finns det även möjlighet att få en annan husbil under uthyrningsperioden (verifiera med uthyraren).

Vilken modell passar just dig?

Vad gäller valet av modell är det till stor del behovsstyrt. Ett äldre par på en lugn husbilssemester har inte samma behov som en barnfamilj, exempelvis. Samtidigt har en familj som huvudsakligen planerar att äta på restaurang andra behov än en som tänker laga egen mat mestadels. Man vill se till att det finns sovplats för alla medföljande, att köket täcker de behov man har och att det inte generellt sett är för trångt så att eventuella dagar med dåligt väder inte blir för påfrestande. Inte heller är det alltid önskvärt att ha en för stor bil, då det utöver eventuell extra kostnad också är svårare när man ska parkera. Annars ingår oftast de viktigare komponenterna som dusch, WC och kylskåp i husbilen, fast det är viktigt att inte glömma att tömma och fylla på vattentanken, vilket kan göras vid campingen eller vissa rastplatser.

Logistik, övernattning etc.

En viktig fördel med husbilen gentemot husvagnen är att man är mer mobil. Husvagnen ställs ofta på campingplatsen och förblir där en längre period medan man som husbilsförare har lättare att stanna en natt eller två. Många väljer även helt bort campingplatserna. Då kan man höra med kommunen om det finns någon särskild husbilsparkering där man kan tillbringa natten, eller annars använda sitt goda omdöme om vad som är en lämplig plats.

Husbilar Pukavik 2014-03-05

 

Articles related to Tips för husbilssemestern