Måndag-Torsdag 10.00-17.00
Fredag 10.00-16.00
Lördag Sommarstängt
Söndag Sommarstängt

Öppettider

Vardagar: 10-17
Lördagar: 10-14


Välkommen!
 

 

Håll husbilens dricksvatten rent & fräscht

Ska man ut på semester med sin husbil vill man inte behöva oroa sig för att dricksvattnet inte är rent. Därför är det tillrådligt att i god tid innan göra en så kallad grunddesinfecering av tanken.

Håll bakterier och annat oönskat borta - rengör ditt dricksvatten

Att rengöra din dricksvattentank är viktigt om du ska ut och semestra med husbilen. Processen är inte svår att utföra men se till att inte vänta till sista minuten då förberedelserna är något tidskrävande. I följande artikel används DK-Dox för att desinfecera ditt vatten. Det första som skall göras är aktiveringen av själva produkten, som tar ca 3 dagar och involverar att hålla ämnet inom vissa temperaturintervall (först 30 grader, sedan rumstemperatur) vartefter man skall låta den verka i vattentanken upp till ett halvt dygn. Efter denna period skall ämnet ha tagit väck den så kallade biofilmen från din tank och du kan lugnt och tryggt dricka utan att vara orolig för bakterier!

Hur använder man desinfeceringsmedlet?

Det är som med det flesta annat mycket viktigt att följa bruksanvisningen när du desinfecerar din vattentank, men det går ändå att beskriva processen lite översiktligt.

  • För att aktivera ämnet tar du tabetten som finns inuti locket och låter den sjunka ner i det flytande medlet, vartefter du skakar flaskan så tabletten löses upp. Har du aktiverat medlet korrekt skall vätskan nu få en gulaktig ton.
  • Därefter behöver vätskan stå i två dygn i rätt temperatur (som du finner i instruktionerna). Efter de två dygnen är den klar att användas, och håller du den kyld kan det göras när som inom ca en månad.
  • Det är nu du ska hålla i den aktiverade vätskan i din färskvattentank och tillsätta vanligt vatten tills tanken är full. Spola med vattenslangarna och låt vätskan stå i tanken ett knappt halv dygn (minimum sex timmar).
  • Töm tanken, spola och torka rent. Nu är din dricksvattentank desinfecerad och redo att användas!

Använd rätt typ av rengöringsmedel för enklare desinfecering

Generellt sett har man behövt åka runt med husvagnen med medlet i tanken för att se till att det når ut i alla delarna av den, men medel som DK-Dox är egentligen gas löst i vatten och tränger utan din assistans sig ut i hela tanken. Då kan du ta det lugnt, och bara lämna husvagnen stående det tidsintervall som bruksanvisningen antyder. Tänk också på att vatten som genomgår en desinfecering inte är drickbart, utan du bör vänta tills processen är klar, sedan tömma och fylla på med nytt dricksvatten. Är du trots detta orolig kan du alltid tillsätta en kapsyl desinfeceringsmedel när du fyller tanken med dricksvatten.

Husbilar Pukavik 2014-08-07

 

Articles related to Håll husbilens dricksvatten rent & fräscht