Måndag-Torsdag 10.00-17.00
Fredag 10.00-16.00
Lördag Sommarstängt
Söndag Sommarstängt

Öppettider

Vardagar: 10-17
Lördagar: 10-14


Välkommen!
 

 

Europa med husbil

För er husbilsentusiaster som planerar eller överväger en resa i Europa när vädret blir lite varmare kommer här lite tips, råd och annat att tänka på innan ni åker. En välplanerad resa gör din semester både tryggare och roligare. När du väl står där i utlandet kan det vara svårt att se och tolka alla skyltar, för att inte nämna vara bekant med de regler och avgifter som gäller för landet du just för tillfället befinner dig i. Ett exempel är Tyskland, där de så kallade miljözonerna som finns i vissa städer ställer högre krav på bilens miljövänlighet än normalt. Så se till att vara förberedd och läs på inför resan.

Ett annat viktigt instrument för din resa är GPSen, som tillsammans med en klassisk vägkarta underlättar navigeringen rejält. Många tror att en GPS-navigator räcker, men en vanlig karta är väldigt användbar för en helhetsbild av din planerade resväg. Annan utrustning som bör medfölja på din resa är adaptersats, både för el och gas, då standarden för kopplingar kan skilja sig åt beroende på i vilket land du befinner dig. Även egen vattenslang kan vara användbart så man inte är beroende av de som finns på campingarna ute i Europa. En vanlig koppling för slang som används i trädgården räcker för att skarva.

Då din husbil ofta inte aktivt används under stora delar av året är det möjligt att bromsar och däck inte är i toppskick. För att kontrollera att bromsarna fungerar korrekt stannar du på ett milt lutande underlag, bromsar hårt, vartefter du släpper bromsen. Om husbilen inte rullar direkt kärvar bromsarna. Inte är det heller kul att bli stående på en väg någonstans i Europa med punktering om man inte förberett sig på rätt sätt. Att låta någon se över din gasutrustning om den inte är nyligen anförskaffad är även det en bra idé innan du beger dig ut på din Europa-resa. För att inte det skall bli kaos inuti din husbil måste du också se till att packa korrekt då saker och ting kan flyga runt under resan.

För de som är extra säkerhetsmedvetna kan det vara aktuellt att installera ett larm som utlöses om någon försöker använda narkosgas för att slå ut de som befinner sig i husbilen. Vägpirater är ingen vanlig företeelse i Europa men för många är det inte värt att ta risken.

Detaljerade långsiktiga planer kan ofta vara svåra att genomföra men det är inte dumt att planera era inledande stopp och rutt. Reser du i högsäsong är det smart att ha bokningar där det är möjligt. Besöker ni större städer är det vettigt att undersöka att allmänna färdmedel såsom tåg, buss eller tunnelbana ligger nära campingen så man slipper köra in i trafiktäta städer med husbil, något som kan vara mycket stressfullt för många. Ett annat alternativ är att ha en liten Smart-bil på släp bakom husbilen för att göra de kortare resorna smidigare.

Tänk på!:

  • Det kan vara bra att ha internationellt körkort vid husbilsresa i Europa.
  • Vad som klassas som personbil och får köras i samma hastighet som sådan och på B-körkort i Sverige, är inte nödvändigtvis vad som gäller i andra länder ute i Europa. Ha koll på vikten av ditt fordon och de regler som gäller i länderna längs din färdrutt.
Husbilar Pukavik 2015-11-22

 

Articles related to Europa med husbil